СУЧАСНА ТЕАТРАЛЬНА ШЕВЧЕНКІАНА (образ Кобзаря в опері “Шлях Тараса”) - Олексюк, Г. В. (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2020)
До 200-літнього ювілею нашого геніального Кобзаря колектив Донецької «Донбас Опери» здійснив постановку музичної вистави «Шлях Тараса» композитора Олександра Рудянського. Без перебіль-шення, це стало визначною культурно-національного подією не тільки у гірничому краї, а й в усій Україні. Творці опери, зосібна диригент і режисер Тарас Микитка, залучили до неї не лише співаків місцевої опе-ри, а й студентів Донецької музичної академії ім. С. С. Прокоф’єва, уч-нів Донецької обласної спеціалізованої музичної школи. Автори лібрето Віталій Юрченко та Віталія Рева разом із Олександром Рудянським зуміли розкрити музично-словесну поліфонію твору «Шлях Тараса», який, до речі, чекав цієї миті майже два десятиліття. Безперечно, головне місце тут займає режисер-постановник і диригент опери, адже втілення сучасної опери (я маю на увазі за музичним матеріалом, а не за сюжетом) – це важке надзавдання, яке не кожному колективу під силу. І те, що постановники зреалізувати цю ідею на сцені Донецького театру, – це творчий подвиг. Геній Тараса Шевченка, безперечно, того вартий.