MODERNISTYCZNE MOTYWY W DRAMATACH WOŁODYMYRA WYNNYCZENKI - Kozak, Stefan (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2020)
Wołodymyr Wynnyczenko należy do tych pisarzy, których twórczość budziła wiele rozbieżnych ocen, zarówno za jego życia, jak i dzisiaj. Nie byłoby w tym nić dziwnego, gdyby polemika pozostała w kręgu pisarzy .i krytyków oraz dotyczyła estetycznego i filozoficznego wymiaru twórczości Wynnyczenki. Nie zawsze tak było, ale szczególnej pikanterii dodaje tu fakt, iż bolszewicko-dogmatycznymi pomyjami chlusnął na Wynnyczenkę przyszły wódz proletariackiej rewolucji Lenin, co nie pozostało bez wpływu na dalsze losy pisarza i jego twórczość, dopiero dzisiaj przywracaną literaturze ukraińskiej.