У ЧАСИ СМОЛЯКОВІ... Пам’яті Олександра Смоляка (27 червня 1938 – 16 жовтня 2016) - Баран, Є. М. (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY Word, 2020)
Івано-Франківськ без Смоляка. Аж не віриться. Як нині бачу: завжди зібраний, втягнута голова і якась селянська сутулуватість, кошлаті сиві брови і погляд з-під них – гострий, різкий. Говорить як правило м’яко, коли нервується, – то в голосі з’являється дратівливість, нервозність. Тоді, здається, що і вуса, щось є у них від шевченківських, можуть вколоти.