MODELING OCCUPATIONAL AND MILITARY RISKS FOR SAFETY AND CIVIL DEFENSE IN THE OIL AND GAS SECTOR - Pogrebnyak, V. H.; Kondrat, O. R.; Perkun, I. V.; Pogrebnyak, A. V. (PRECARPATHIAN BULLETIN OF THE SHEVCHENKO SCIENTIFIC SOCIETY. Number, 2025)
Функціонування нафтогазових підприємств України відбувається в умовах безпрецедентного поєднання традиційних промислових небезпек та прямих військових загроз. Повномасштабна агресія перетворила об'єкти галузі на мішені для ракетних та безпілотних атак, що може ініціювати каскадний розвиток техногенних катастроф. Існуючі моделі управління ризиками є критично недостатніми, оскільки вони не були розроблені для протидії навмисним зовнішнім впливам та не враховують синергетичний ефект поєднання виробничих збоїв з військовими загрозами. Це створює нагальну науково-практичну проблему, яка потребує негайного вирішення для забезпечення стійкості критичної інфраструктури. Розробити науково-методичний підхід до комплексної оцінки ризиків на нафтогазових підприємствах, який, на відміну від існуючих, враховує синергетичний вплив традиційних виробничих факторів: техногенних, організаційних, людських та прямих військових загроз. Розробка такого підходу дозволить науково обґрунтувати пріоритетні превентивні заходи, спрямовані на підвищення стійкості та захисту об'єктів у умовах воєнного часу. Підхід базується на синтезі системного аналізу, положень стандарту ISO 31000 та елементів кількісної оцінки ризиків. Запропоновано комплексну класифікацію внутрішніх виробничих та зовнішніх військових ризиків. Кожен окремий фактор ризику кількісно оцінюється за класичною формулою, яка враховує ймовірність його виникнення та тяжкість потенційних наслідків, визначених шляхом організованої експертної оцінки. Розроблено модель, яка дозволяє розраховувати інтегральний показник ризику як зважену суму середніх ризиків для кожної групи з урахуванням їх стратегічної важливості, що визначається ваговими коефіцієнтами. Тестування моделі на прикладі компресорної станції продемонструвало її практичну застосовність та показало, що в сучасних умовах найбільший внесок у загальний рівень небезпеки вносять фактори прямого військового впливу та людський фактор, посилений психологічним стресом. Запропонований підхід слугує інструментом модернізації корпоративних систем управління промисловою безпекою та цивільним захистом. Він дозволяє обґрунтувати інвестиційні пріоритети у фізичний захист об'єктів, психологічну підтримку персоналу та адаптацію стратегій безпеки до динамічних умов воєнного часу. Модель може бути масштабована для інших секторів критичної інфраструктури в Україні.